Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, October 24, 2008

Panduan lengkap cara bertaubat

Kita sebagai hamba Allah yang serba kekurangan. Sering kali melakukan dosa dan maksiat kepada Allah. Namun, orang yang paling baik ialah orang yang segera bertaubat kepada Allah setelah melakukan kesalahan. Ramai di kalangan kita yang mengatakan mereka sudah bertaubat dan akan bertaubat. Tahukah kita bagaimana kaedah atau cara taubat yang baik dan diterima oleh Allah. Di sini saya akan kongsikan dengan sidang pembaca sekalian tiga kaedah yang dicadangkan oleh para ulama untuk kita bertaubat kepada Allah SWT. Iaitu cara Afdhal, Kedua dan ketiga. Anda boleh memilih kaedah dan cara mana yang difikirkan sesuai dan mampu untuk anda melaksanakannya..... SELAMAT MENCUBA.

Modul I : PANDUAN LENGKAP TAUBAT CARA AFDHAL (TAUBAT NASUHA)
Perkara : Dosa atau maksiat berlaku sesama manusia
Contoh : Mencuri wang lima ribu ringgit
Tempat taubat : Di Masjid
Masa taubat : Selepas Solat Isyak

** Doa taubat selepas membaca istighfar

Maksudnya:- Ya Allah ya Tuhanku, dengan namaMu yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Ya Allah, kasihanilah aku, selamatkanlah aku, terimalah aku kembali, pandanglah wajah aku ya Allah, sesungguhnya aku bertaubat padaMu ya Allah, aku kembali padaMU ya Allah, aku sungguh menyesal di atas apa yang telah aku lakukan, dan aku berazam ya Allah tidak akan mengulanginya kembali.


Modul II : PANDUAN LENGKAP TAUBAT MARTABAT KEDUA
Perkara : Dosa atau maksiat berlaku dengan Allah
Contoh : Minum arak
Tempat taubat : Di rumah sendiri
Masa taubat : Selepas Solat Isyak
Modul III : PANDUAN LENGKAP TAUBAT CARA MUDAH
Perkara : Dosa atau maksiat berlaku dengan Allah
Contoh : Meninggalkan solat fardhu
Tempat taubat : Di mana-mana sahaja
Masa taubat : Segera


1 comments:

Muhd Abdullah Bin Abu Bakar said...

Askum. Saya nk tnya skit mngnai curi duit. Sya nk tnya apabila seorng mncuri duit neneknya sndiri dn apabila dia mnysal atas kegunaan duit yg dia curi itu dn dia hndk bertaubat kpda Allah atas kecurian dn kbetulan dia hndk gnti blik duit yg dicurinya kbetulan jga neneknya sudah meninggal dunia dn apa yg prlu diperbuat oleh pemuda itu skrinya dia hndk gnti kan blik duitnya neneknya yg sudah meniggal?